Specialisatie

Specialisatie Tinnitus, Hyperacusis en andere SOLK

Tinnitus

Tinnitus (oorsuizen) kan gefluit, gerinkel, gezoem, geklop, gebrom en/of een ander geluid zijn, zonder dat dit buiten het hoofd aanwezig is. Geluiden kunnen variƫren van hard tot zacht, van hoog tot laag, van continu tot af en toe. De een zal tinnitus slechts irritant vinden en de ander voelt zich verdrietig, angstig, boos, krijgt slaapproblemen, raakt gedeprimeerd en/of is beperkt in het dagelijks leven.

Hyperacusis

Bij hyperacusis (overgevoeligheid voor geluid) gaat het vaak om geluiden die als onaangenaam of pijnlijk worden ervaren, zoals serviesgekletter, machinegeluid, een alarm, pratende mensen in een afgesloten ruimte of geschreeuw van kinderen. Mensen met hyperacusis kunnen sociale situaties of openbare ruimtes gaan vermijden om zich te beschermen tegen ongewenst geluid.

Tinnitus en hyperacusis zijn onzichtbare problemen. Voor anderen is het daarom vaak moeilijk om begrip op te brengen en ondersteuning te geven. Soms zijn er oorzaken te vinden, zoals gehoorbeschadiging door regelmatige of te lange blootstelling aan harde geluiden. Vaker zijn oorzaken niet aan te tonen (zie onderstaand bij SOLK) en wordt het verweten aan overbelasting, langdurige stress of bijwerkingen van medicatie.

Tinnitus in combinatie met Hyperacusis

Tinnitus kan in combinatie met hyperacusis voorkomen, waarbij de draagkracht afneemt en beperkingen kunnen ontstaan. Dit maakt de lijdensdruk vaak hoog. Hoe leer je de continue aanwezigheid van je eigen geluid(en) te accepteren? Hoe ga je om met de luidruchtigheid van de wereld om je heen? Hoe leer je omgaan met de continue vermoeidheid en keuzes waar je wel en niet energie aan besteedt? Rouw en verlies spelen een grote rol bij het leren accepteren van beperkingen in het dagelijks leven.

Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK)

Er is sprake van SOLK als lichamelijke klachten langer dan enkele weken duren en als er bij adequaat medisch onderzoek geen aandoening is gevonden die de klachten voldoende verklaart. Gevolgen van SOLK zijn o.a. moeheid, hoofdpijn, duizeligheid, concentratie- en geheugenklachten, slaapproblemen, pijn, spanning, somberheid, angst, depressie, verdriet of boosheid.

Klachten kunnen samenhangen met overbelasting en langdurige stress, terwijl je juist probeert om actief te blijven. Ook kunnen de klachten het je moeilijk maken om te kiezen welke activiteiten je wel of niet blijft doen. Daarnaast kunnen persoonlijke eigenschappen zoals perfectionisme of voor iedereen klaar willen staan ook weer extra klachten en spanning met zich meebrengen.

Samen staan we stil bij de totstandkoming, gevolgen en instandhouding van de klachten die jij ervaart en gaan we onderzoeken wat jij nodig hebt om ermee te leren omgaan. Om je leven plezieriger te maken en om weer te kunnen genieten van de dingen die er voor jou toe doen.