Locatie

~ Praktijk Berk & Linde hanteert momenteel een cliëntenstop ~

Blaricummerheide en Tafelbergheide

We wandelen over uitgestrekte heidevelden, door bossen en akkergebied, gelegen tussen Huizen en Blaricum. Punt van vertrek is in Blaricum aan de rand van de Blaricummer- en Tafelbergheide, bij een restaurant met ruime (gratis) gelegenheid om te parkeren.

Locatie

We lopen door weer en wind en houden een voor jou prettig wandeltempo aan. Hier en daar staat een bankje. Je hoeft geen doorgewinterde wandelaar te zijn, maar gepaste schoenen zijn aan te raden en op een warme dag of een verfrissende regenbui valt goed te kleden.

Waarom in de natuur?

  • Een natuurrijke en groene omgeving biedt rust, ontspanning en energie. Je kunt er je gedachten de vrije loop laten en je aandacht wordt gevraagd zonder moeite of overprikkeling.
  • De natuur heeft een gunstig effect op het afweersysteem. Planten en bomen scheiden stoffen af (phytonciden) waarmee ze zichzelf tegen insecten en bacteriën beschermen én waar het menselijk lichaam op reageert: hartslag, bloeddruk en de aanmaak van het stresshormoon cortisol gaan omlaag. Daarnaast zijn er bodembacteriën (mycobacterium vaccae) die je weerstand versterken en humeur verbeteren.
  • Beweging in de natuur werkt extra stimulerend op zelfreflectie. Zintuigen, concentratie en geheugen worden gestimuleerd. Probleemoplossend en creatief denkvermogen worden vergroot met positief effect op zelfvertrouwen en sociale vaardigheden, waardoor we beter samenwerken en sneller verbinding met de ander maken.
  • In de natuur praat het zoveel makkelijker als je elkaar niet hoeft aan te kijken. Vooral bij gevoelige onderwerpen blijkt dat heel fijn te zijn. Je kunt makkelijker aankijken, wegkijken en over lastige onderwerpen beginnen. Stiltes voelen er natuurlijker, minder zwaar. In plaats van in een spreekkamer tegenover elkaar te zitten, trekken we de natuur in.
  • De natuur biedt symbolen, metaforen en spiegels als aanknopingspunten voor gesprek die tot verheldering en inzichten leiden, passend bij de thematiek waar jij mee bezig bent. Gewoonten en patronen komen in een ander daglicht te staan wat ideeën en creativiteit kan losmaken om nieuwe positieve ervaringen te integreren in je dagelijks leven.


De natuur is er, beweegt mee, oordeelt niet en past zich aan
aan veranderingen in de omgeving.

Laatst bijgewerkt: augustus 2020.