Waar

In rust en ruimte van de vrije natuur, terwijl we in beweging zijn

We wandelen op veilige afstand, heerlijk in de frisse buitenlucht. We zoeken rustige plekken op in natuurgebied de Blaricummer en Tafelbergheide, met uitgestrekte heidevelden, bossen en oud akkergebied, gelegen tussen Huizen en Blaricum. Het punt van vertrek is in Blaricum, nabij een restaurant met ruim parkeergelegenheid.

We lopen door weer en wind en houden een voor jou prettig wandeltempo aan. Hier en daar staat een bankje. Je hoeft geen doorgewinterde wandelaar te zijn, maar gepaste schoenen zijn aan te raden en op een verfrissende regenbui valt goed te kleden.

Waarom in de natuur?

  • Een natuurrijke en groene omgeving biedt rust, ontspanning en energie. In de natuur kun je je gedachten de vrije loop laten en wordt aandacht gevraagd zonder moeite of overprikkeling. Hoe meer natuur en groen in onze leef- en werkomgeving, hoe meer we ontspannen en hoe minder stress we ervaren.
  • De natuur heeft een gunstig effect op ons afweersysteem. Planten en bomen scheiden natuurlijke oliën/geurstoffen af (phytonciden) waarmee ze zichzelf tegen insecten en bacteriën beschermen én waar het menselijk lichaam op reageert: hartslag, bloeddruk en de aanmaak van het stresshormoon cortisol gaan omlaag. Daarnaast komen we in de natuur in aanraking met bodembacteriën (mycobacterium vaccae) die je weerstand versterken en humeur verbeteren.
  • Therapie en coaching in de frisse buitenlucht werkt in combinatie met bewegen in de natuur extra stimulerend op zelfreflectie. Zintuigen, concentratie en geheugen worden gestimuleerd. Probleemoplossend en creatief denkvermogen worden vergroot met positief effect op zelfvertrouwen en sociale vaardigheden, waardoor we beter samenwerken en sneller verbinding met de ander maken.
  • Een natuurlijke omgeving biedt open ruimte en letterlijk meer lucht. Waar je in een spreekkamer tegenover elkaar zit, loop je in de natuur naast elkaar, zonder continu oogcontact. Naast elkaar wandelen maakt dat je makkelijker aankijkt, wegkijkt en over lastige onderwerpen kunt beginnen. Daarnaast voelen stiltes in open ruimte natuurlijker, minder zwaar. Ook gelijk bewegen naast elkaar leidt tot meer openheid en contact. Dit vergroot het resultaat van therapie en coaching. 
  • De natuur biedt symbolen, metaforen en spiegels als aanknopingspunten voor gesprek die tot verheldering en inzichten leiden, passend bij de thematiek waar jij mee bezig bent. Natuur kan helpen om gewoonten en patronen in een ander daglicht te zetten en kan ideeën en creativiteit losmaken om nieuwe positieve ervaringen te integreren in je dagelijks leven.

Meer lezen over therapie en coaching in de buitenlucht?

Artikelen over wandeltherapie en -coaching

Artikelen over natuur, bewegen en gezondheid