Waar

In de vrije natuur

De wandelsessies vinden plaats in een natuurgebied met uitgestrekte heidevelden, bossen en oud akkergebied, gelegen tussen Huizen en Blaricum. Het punt van vertrek is in Blaricum aan de rand van de Tafelbergheide, nabij een restaurant met ruim parkeergelegenheid.

We wandelen door weer en wind en houden een voor jou prettig wandeltempo aan. Hier en daar staat een bankje. Je hoeft geen doorgewinterde wandelaar te zijn, maar gepaste schoenen zijn aan te raden en op een verfrissende regenbui valt goed te kleden.

Waarom in de natuur?

  • Omdat een natuurrijke en groene omgeving rust, ontspanning en energie geeft. Het vraagt aandacht zonder moeite of overprikkeling. Hoe meer natuur en groen in onze leef- en werkomgeving, hoe minder stress we ervaren. Zelfs het kijken naar afbeeldingen van de natuur maakt creatiever, ontspant, stimuleert tot bewegen en verlaagt hartslag en bloeddruk. En dat is mooi, want niet iedereen is in staat om regelmatig en/of zelfstandig de natuur op te zoeken.
  • Wandelen in de natuur heeft een gunstig effect op je afweersysteem. Bomen geven stofjes af waarmee ze zichzelf tegen insecten en bacteriën beschermen én waar het menselijk lichaam op reageert: ze activeren ons immuunsysteem. Hartslag en bloeddruk gaan omlaag en stressklachten worden verlaagd door minder aanmaak van het stresshormoon cortisol. Ook sombere gevoelens worden minder naarmate je langer door een bos wandelt.
  • Bij therapie en coaching in de buitenlucht werkt de combinatie extra stimulerend op redenerend vermogen en zelfreflectie. Zintuigen, concentratie en geheugen worden gestimuleerd. Het probleemoplossende en creatieve denkvermogen wordt vergroot met een positief effect op zelfvertrouwen en sociale vaardigheden, waardoor we beter samenwerken en sneller verbinding met de ander maken.
  • Een natuurlijke omgeving biedt open ruimte. Waar je in een spreekkamer tegenover elkaar zit, heb je in de natuur de ruimte om naast elkaar te lopen, zonder continu oogcontact. Dit kan het makkelijker maken om over lastige onderwerpen te beginnen. Stiltes voelen in de open ruimte natuurlijker en minder zwaar.
  • De natuur biedt symbolen, metaforen en spiegels als aanknopingspunten voor gesprek die tot verheldering en inzichten leiden, passend bij de thematiek waar jij mee bezig bent. Natuur kan helpen om gewoonten en patronen in een ander daglicht te zetten en kan ideeën en creativiteit losmaken om nieuwe positieve ervaringen te integreren in je dagelijks leven.

Meer lezen over therapie en coaching in de buitenlucht?

Artikelen over wandeltherapie en -coaching

Artikelen over natuur, bewegen en gezondheid